Klip af tungebånd

Nogle børn har et stramt tungebånd eventuelt i kombination med et stramt læbebånd. Dette kan resultere i, at barnet har svært ved at få ordentligt fat om brystet, når det skal die og kan betyde smerter/sår for mor, at barnet sluger meget luft og at mælkeproduktionen ikke stimuleres optimalt. Senere kan det resultere i problemer med at spise fast føde, rense munden for føderester, udtalevanskeligheder eller problemer i forbindelse med tandbørstning. Hvis du har mistanke om, at dit barns tungebånd/læbebånd er for stramt, så er det en god idé at få det undersøgt og eventuelt klippet hos en øre-næse-halslæge.

 

Hos Frederiksholms Kanal Privatklinik tilbyder vi at behandle stramt tungebånd og/eller læbebånd. Det foregår ved er et enkelt indgreb, hvor vi klipper tungebåndet og på den måde løsner det væv på undersiden af tungen eller under overlæben, der har forhindret den i at bevæge sig. Selve indgrebet foregår i lokalbedøvelse og tager få sekunder.

 

Hvad er et tungebånd?

Tungebåndet er en streng af bindevæv, der sidder under tungen og fæstner tungen til mundens bund. Hos nogle mennesker er tungebåndet for stramt, og for babyer kan det have den konsekvens, at det har problemer med at få en god sutteteknik og derfor har svært ved at få ordentligt fat om brystet eller sutte på flaske.

 

Hvad er et stramt læbebånd?

Læbebåndet til overlæben er en bindevævsstreng der fæstner overlæben til tandkødet i overkæben. Hvis læbebåndet er for stramt kan det resultere i at barnet sluger luft under amningen, der kan dannes en suttevabel og senere hen kan det være problematisk at børste barnets fortænder i overkæben.

 

Symptomer på stramt tungebånd eller læbebånd

Stramt eller kort tungebånd eller læbebånd er ikke kun noget, babyer er generet af. Generne og smerterne kan følge én hele livet. Både babyer, børn og voksne kan døje med stramt tungebånd eller læbebånd, og her varierer symptomerne.

 

Hos babyer kan symptomerne være problemer med at danne vakuum, problemer med at åbne munden og suttevabler på læberne. Eventuelt kan refluks også forværres. Hos større børn kan symptomerne være udfordringer med at få tungen op til ganen med åben mund, problemer med at åbne munden højt op. 

 

Hos voksne kan stramt tungebånd resultere i problemer med at rense tænderne og evt muskelspændinger i mundbund, kæbe og hals.

 

Mistænker du stramt tungebånd eller læbebånd?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn eller du har et stramt tungebånd eller læbebånd, er du velkommen til at henvende dig til Frederiksholms Kanal Privatklinik. Som øre-næse-halslæge undersøger vi tungebåndet eller læbebåndet og vurderer, om et klip af tungebåndet eller læbebåndet kan være den rette behandling.

Praktisk information

Frederiksholms Kanal Privatklinik

Frederiksholmskanal 2, 3. sal

1220 København K

 

Tidsbestilling:

Ring 27 28 41 12

Tirsdag og onsdag kl. 11.30-12.30

tungebånds klinikken

Ring for tidsbestilling

Mandag - Tirsdag Lukket

Onsdag 11:30 - 12:30

Torsdag Lukket

Fredag 11:30 - 12:30

Lørdag - Søndag Lukket