Klumpfornemmelse & Klumpfølelse 

Ring for tidsbestilling Kontakt klinikken

Klumpfornemmelse & klumpfølelse i halsen

 

Jeg er speciallæge Lars Sebbesen, og som øre-næse-halslæge har jeg mange års erfaring med behandling af forskellige halssymptomer.

I denne tekst vil jeg tale om to almindelige symptomer:

Klumpfornemmelse i halsen og klumpfølelse i halsen

 

Hvad er Klumpfornemmelse?


Klumpfornemmelse i halsen, også kaldet "globus", er en tilstand, hvor du oplever en vedholdende fornemmelse af, at der sidder noget fast i halsen eller der er noget der fylder. Mange mennesker beskriver det som en konstant trykkende fornemmelse, som ofte ledsages af synkebesvær eller ubehag, når du spiser. Der kan også være ledsagende gener i form af hæshed eller rømmetendens og forårsage bekymring hos patienten for at fejle en alvorlig sygdom og sjældent resultere i lufthunger/ fornemmelse af at blive kvalt.

 

Klumpfornemmelse er sjældent tegn på en mere alvorlig tilstand men bør alligevel tages alvorligt og undersøges grundigt så patienten får vished om at de er blevet grundigt undersøgt og at klumpfornemmelsen ikke er forårsaget af alvorlig sygdom.

 

Som oftest skyldes klumpfornemmelsen ikke en faktisk obstruktion i halsen, men snarere en følelse af ubehag, som kan være relateret til forskellige faktorer.

 

Hvad kan forårsage Klumpfornemmelse?


Der er mange mulige årsager til klumpfølelsen:

 

  • Stress og angst: En af de mest almindelige årsager til klumpfornemmelse. Stress kan føre til muskelspændinger i halsen, hvilket kan skabe en ubehagelig fornemmelse.
  • Gastroøsofageal refluks (GERD): Hvis mavesyre bevæger sig op i spiserøret, kan det irritere halsen og give en klumpfornemmelse.
  • Inflammation: Allergier, infektioner eller betændelse i bihuler eller i halsen kan også føre til en klumpfornemmelse.
  • Degenerative tilstande: Forstyrrelser i spiserørets bevægelser kan medføre klumpfornemmelser og synkebesvær
  • Anatomiske forandringer: Forstørrede mandler, lymfeknuder eller problemer med skjoldbruskkirtlen f.eks knuder eller cyster i denne eller i halsen kan også forårsage vedholdende klumpfornemmelse


Hvordan stilles diagnosen?


Når du besøger mig med klumpfornemmelse, vil jeg starte med at tage en grundig sygehistorie. Jeg vil stille spørgsmål om dine symptomer, hvornår de opstod, og om du har andre symptomer som f.eks. synkebesvær eller smerter. En fysisk undersøgelse vil følge, hvor jeg undersøger din hals og måske udfører en laryngoskopi for at se på svælget og stemmebåndene.

 

I nogle tilfælde kan ultralydsscanning være nyttig. Denne metode giver mig mulighed for at se på det bløde væv i halsen og identificere eventuelle ændringer, forstørrede lymfeknuder eller årsager i skjoldbruskkirtlen, der kan være årsag til klumpfornemmelsen.

 

 

Behandlingsmuligheder


Behandlingen af klumpfornemmelse afhænger af den underliggende årsag:

 

  • Stressrelateret klumpfornemmelse: Jeg anbefaler ofte afslapningsteknikker som mindfulness eller dybe åndedrætsøvelser via fx fysioterapeuter eller osteopater. Samtaleterapi fx via psykolog kan også være gavnligt for at håndtere angst.
  • Refluks: Kostændringer og medicin, der reducerer mavesyre, kan være nødvendige. Det kan være nyttigt at undgå krydret eller fed mad.
    Infektion eller inflammation: Hvis klumpfornemmelse skyldes en infektion, kan behandling med antibiotika eller antiinflammatoriske midler være nødvendigt.
  • Anatomiske forandringer: I tilfælde af forstørrede lymfeknuder, mandler eller skjoldbruskkirtelproblemer kan kirurgi være nødvendigt.

Praktisk information

Frederiksholms Kanal Privatklinik

Frederiksholmskanal 2, 3. sal

1220 København K

 

Tidsbestilling:

Ring 27 28 41 12

Privatpatienter vedrørende tunge/læbebåndsgener: tirsdag og onsdag 11.30 – 12.30


Privatpatienter med andre gener end tunge/læbebånd kan lægge besked og vil blive ringet op.

tungebånds klinikken

Ring for tidsbestilling

Telefon: 27 28 41 12

Privatpatienter vedrørende tunge/læbebåndsgener:
Tirsdag og onsdag 11.30 – 12.30

 

Privatpatienter med andre gener end tunge/læbebånd:
Kan lægge besked og vil blive ringet op.